ATR Agnieszka Regulska
realizuje projekt dofinansowany z Funduszy Europejskich „Odtworzenie dziedzictwa gospodarczego regionu Warmii i Mazur poprzez uruchomienie restauracji specjalizującej się w kuchni regionalnej.”
Projekt realizowany w ramach Działania 1.5.2 Regionalnego Programu Województwa Warmińsko-Mazurskiego na lata 2014-2020 współfinansowanego ze Środków Europejskiego Funduszu Rozwoju Regionalnego.
W wyniku realizacji projektu została uruchomiona restauracja w siedlisku Pensjonat Rybical, gdzie kompleksowo są serwowane dania kuchni regionalnej. Odtworzenie dziedzictwa kulturowego polega będzie na tradycyjnym przygotowaniu posiłków, spotkań przy stole, degustacji i sprzedaży wytworzonych produktów i potraw regionalnych. Wnioskodawca stawia na kuchnię, która ma przyciągać, kusić i zachwycać smakiem. Produkty i potrawy są wytwarzane w nie-przemysłowych warunkach z surowców dostępnych w regionie. Dania te cechują się przede wszystkim prostotą z uwagi na to, że region dawniej zamieszkiwany był głównie przez osoby ubogie. Stanowi to duży atut, ponieważ goście cenią sobie smak potraw nie zawierających sztucznych dodatków i ulepszaczy, a Ci którzy zasmakują regionalnych potraw chętnie po nie wracają.
Wnioskodawca odtwarza tradycyjne potrawy według receptur, z których korzystały gospodynie dawniej, a które w chwili obecnej zostały zapomniane i wyparte przez łatwo dostępne „fast-foody”.
W wyniku realizacji projektu zostanie osiągnięty główny cel projektu – wzrost konkurencyjności firmy ATR AGNIESZKA REGULSKA na rynku lokalnym, regionalnym, krajowym i międzynarodowym.